[Linkki] Haasta päättelykykysi! Mekaanillisia arvoituksia Keski-Suomen museossa

info Ksmuseo ksmuseo.info at jkl.fi
Tue Apr 7 12:01:42 EEST 2009


Kutsu museovierailulle!

Mekaanillisia arvoituksia
Keski-Suomen museo
28.3.- 31.5.2009

Keski-Suomen museossa on 28.3. – 31.5. esillä mekaanillisia arvoituksia keräilijä Matti Linkolan kokoelmista. Mekaanillinen arvoitus eli pulmalelu on yhdestä tai useammasta osasta koostuva esine, jossa piilee yleensä yhdelle henkilölle kerrallaan ratkaistavaksi tarkoitettu ongelma. Ratkaisemisessa tarvitaan johdonmukaista ajattelua, päättelyä, oivallusta, kärsivällisyyttä ja jopa onnea sekä tarvittaessa näppäryyttä ja kätevyyttä.

Matti Linkola on 68-vuotias eläkkeellä oleva diplomi-insinööri, jonka kiinnostus mekaanillisiin arvoituksiin sai alkunsa jo varhain. Linkolan kokoelmassa on viitisen tuhatta yksittäistä esinettä ja yli 1400 julkaisua. Lisäksi on jokunen hyllymetri erilaisia lehtiä, artikkeleita, patentteja, piirustuksia ja ratkaisuja. Yhtenä tärkeimmistä toimintamuodoista on ollut pulmanäyttelyiden järjestäminen. Omien laskujensa mukaan Matti Linkola on järjestänyt 22 näyttelyä, joissa on ollut esillä esineitä pääasiassa hänen omasta kokoelmastaan.

Ratko itse mekaanillisia arvoituksia!

Mekaanillisia arvoituksia –näyttely tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä itse kokeilemaan erilaisten pulmalelujen ratkaisemista. Näyttelyesineiden lisäksi esillä on joukko pulmia, joita kävijät saavat itse ratkoa. Tuttujen Rubikin kuutioiden ja pirunnyrkkien lisäksi keräilijä Matti Linkolan kokoelmista löytyy myös harvinaisempia pulmia.

Matti Linkolan mekaanillisten arvoitusten ratkaisuissa voi hyödyntää matemaattista ajattelua ja avaruudellista hahmotuskykyä. Näyttely tarjoaakin uudenlaisen näkökulman esimerkiksi matematiikan tai fysiikan opiskeluun, mutta sopii hyvin myös muille ryhmille.

Tervetuloa ratkomaan mekaanillisia arvoituksia!


Keski-Suomen museo
Alvar Aallon katu 7
Avoinna: ti-su 11-18
Liput: 5/3 €, perjantaisin vapaa pääsy

Huom. Opiskelijaryhmille aina vapaa pääsy


Tiedustelut: (014) 624 930, ksmuseo.info at jkl.fi<mailto:ksmuseo.info at jkl.fi>



Keski-Suomen museo / Info

Alvar Aallon katu 7

PL 634, 40101 Jyväskylä

puh. (014) 62 4930

fax (014) 62 4933

ksmuseo.info at jkl.fi

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.jyu.fi/pipermail/linkki/attachments/20090407/f2d7b050/attachment.html 


More information about the Linkki mailing list